כל מי שספורט הוא חלק משגרת חייהם יכולים להעיד: משקפיים לא הולכים עם זה כל כך. בעיקר לא רצים. לא עם יוגה, לא עם אימונים אינטנסיביים ובוודאי שלא עם שחייה. שלא תבינו לא נכון, ברור שאנשים שמרכיבים משקפיים עושים ספורט בדיוק כמו אלה שלא, אבל זה בהחלט פחות נוח.
בעוד שאנשים שעברו את גיל 14 יכולים איכשהו להתמודד עם המצב, אצל ילדים זה כבר סיפור אחר. משקפיים אצל ילדים הם עניין מאתגר באופן כללי, ובמיוחד כאשר ספורט הוא חלק משמעותי מחייהם.
איך מתמודדים? טלי לקס, אופטומטריסטית מוסמכת מאופטיקה גבעתיקס ביוקנעם עילית, מרשת מכבי ממבט ראשון, מסבירה.
טלי: "אכן, הסוגיה ספורט-ילדים-משקפיים צריכה לקבל משנה תשומת לב. ולא רק בגלל שילדים צריכים לא פעם עזרה בלהסתגל למשקפיים אלא גם בגלל שזה עלול אפילו להיות מסוכן. במהלך משחקי כדור, למשל, קיים חשש מפגיעת הכדור בפנים, וכשעושים ספורט קבוצתי מכל סוג שהוא (אפילו מחבואים בהפסקה), הפגיעה עלולה להיות גם כתוצאה מהתנגשות עם ילד אחר, נפילה וכו'.
"צריך להבין: פגיעה חזקה במסגרת המשקפיים עלולה לגרום לפגיעה בפנים, כמו שבר בארובת העין ואפילו לנזק לקרנית וכו'. אך גם במקרים הפשוטים לכאורה, שמסתיימים במשקפיים שבורים בלבד, הנזק הוא גם כספי וגם מעיק – עד שמתארגנים על משקפיים חדשים."
אז מה עושים?
"היום יש דווקא לא מעט פתרונות חכמים שנותנים מענה מצוין, למשל, משקפי מגן העשויים מחומרים גמישים ועמידים שגם מצוידים בכריות גומי רכות להגנה מקסימלית על אזור העיניים, או רצועה מיוחדת שמקבעת את המשקפיים לראש ומונעת תזוזה של המשקפיים כך שלא יפריעו או ייפלו במהלך הפעילות (ריצה, משחק כדור)".
טלי ממליצה לילדים העוסקים באתלטיקה, ריצה או רכיבה על אופניים, להיעזר בפתרונות כמו של המבוגרים: משקפי ספורט מחומרים עמידים, שמגיעים במידות המותאמות לילדים.
איזה חשיבות יש לחומרים מהם עשויים המשקפיים? או לצורה?
"אכן חשוב מאוד לוודא עם האופטומטריסט שמדובר בחומר גמיש ועמיד כמו גומי או עדשות עמידות לשבר, כדי שלא יישברו גם בעת נפילה או פגיעה.
לא פחות חשוב לבחור מסגרת שמכסה היטב את העיניים. שלא כמו משקפיים המיועדים לטלוויזיה או לקריאה מהלוח – הדורשים בעיקר מבט קדימה, בזמן פעילות ספורטיבית אנחנו מסתכלים גם למעלה, למטה ולצדדים, וחשוב שהמשקפיים יענו על הצורך הזה.
מה לגבי עדשות מגע?
"זהו בהחלט פתרון אפשרי נוסף, אבל הוא יכול להתאים רק לילדים שמספיק בוגרים כדי לטפל בהן נכון ובאחריות. חשוב לפנות לאופטומטריסט שמתמחה בנושא ולקבל הדרכה מקצועית שתכוון את הילד כיצד להרכיב ולהסיר לבד את העדשות".
טלי מסכמת ומסבירה כי נוחות היא ללא ספק התכונה החשובה ביותר שיש להקפיד עליה כשבוחרים מסגרת לילדים: "לשים לב שהמשקפיים יושבים היטב על הפנים, לא לוחצים ולא מחליקים מהאף. כמו שחשוב לשאול את הילד אם הנעליים שהוא מודד נוחות לו, ורק הוא יודע להעיד על כך, כך גם עם משקפיים. אם הילד לא יאהב את המשקפיים או שלא יהיה לו נוח איתם, הוא פשוט לא ירכיב אותם."