צילינדר, או בשמו המקצועי – אסטיגמציה, הוא אחד הליקויים האופטיים השכיחים ביותר. זהו עיוות ראייה הנגרם כתוצאה מהפרשים בקימורי הקרנית או העדשה התוך עינית בכיוונים שונים. בעקבות זאת, קרני האור העוברות בעין מתמקדות בשתי נקודת שונות ונוצר עיוות המתבטא בטשטוש ראייה בצורת מריחה. המשמעות היא שיש לתקן שני צירים שונים במבנה העין. כשמודדים את המרשם בעין בכיוון אנכי, מתקבל מרשם שונה מאשר בכיוון אופקי, וכך – במרשם אחד יהיו לנו גם את המספר המוכר, גם תוספת של צילינדר (הנמדד בהפרשים של רבע מספר) וגם זווית שבין אפס ל- 180 מעלות המסמלת את כיוון הצילינדר בעין. כשמדובר במשקפיים, מתקנים זאת באמצעות עיוות עדשת המשקפיים לצורת גליל (צילינדר) בכיוון מנוגד לזה שבעין, וכך נוצר התיקון האופטי המדויק.
אולם איזה מענה יש למי שסובל מליקוי צילינדרי ומעוניין להרכיב עדשות מגע? והאם עדשות מגע בכלל מומלצות למי שצריך תיקון צילינדרי? מיכל לוי, אופטומטריסטית מוסמכת בחנות "מכבי ממבט ראשון" באסותא השלום בתל אביב מסבירה ומנמקת.
האם אכן קיימות עדשות מגע למי שזקוק לצילינדר?
"בהחלט כן. רבים לא יודעים זאת אבל יש היום עדשות מגע גם למי שזקוק לתיקון צילינדרי ואפילו לצילינדרים גבוהים יחסית. עדשות המגע הללו אמנם קיימות בשוק כבר לא מעט שנים אך רבים אינם מודעים לכך. אם בעבר עדשות מגע כאלו נמכרו רק בייצור מיוחד והיו עבות יחסית, הרי שהיום ההיצע כולל עדשות מגע עם צילינדר המיועדות גם לשימוש חודשי ואפילו חד-פעמי יומי. הן מיוצרות מחומרים שומרי לחות ומעבירי אחוז חמצן גבוה, הן דקות ולא מורגשות בעין ועדיין נותנות תיקון ראיה מדויק".
מדוע מורכב יותר ליצור צילינדר בעדשות מגע?
"בניגוד למשקפיים – שמונחים על האף והאוזניים ועל כן לא זזים – עדשות מגע לא ניתן לקבע בתוך העין והן זזות עם כל מצמוץ ותנועת עין. כדי שהצילינדר יבצע את התיקון המדויק, עליו לשבת בזווית קבועה שבה נדרש התיקון ולא לזוז. הפתרון שנמצא לכך הוא מעין משקולת זעירה שממוקמת בתחתית העדשה ("בשעה 6") וגורמת לעדשה להתיישב בכיוון מסוים בתוך העין כרצוי ולא לזוז. אל תיבהלו, המשקולת הזאת היא חלק מתכנון מבנה עדשת המגע. היא לא נראית ולא מורגשת אלא רק שומרת שהתיקון האופטי שלכם יישאר מדויק במקומו".

האם התאמה של עדשות מגע עם צילינדר זהה להתאמת עדשות מגע רגילות?
"בכל התאמת עדשות מגע, מכל סוג, חשוב לוודא התאמה של מבנה עדשת המגע לעין, של גודל עדשת המגע לעין וכן לבדוק שהחומר ממנו עשויה עדשת המגע מתאים לכמות ואיכות הדמעות שבעין.
אולם התאמת עדשות מגע עם צילינדר מורכבת אף יותר משום שבנוסף לכל הפרמטרים הרגילים, האופטומטריסט ירצה גם לבחון איך יושב הצילינדר בעין וכן לבדוק מה קורה כאשר הצילינדר זז בעין כתוצאה מתזוזת העיניים או שפשוף של העין. האם הצילינדר חוזר למקומו מיד או שאתם חווים טשטוש ראיה לא נעים. לעיתים אנחנו מגלים שלמרות כל החישובים המדויקים, המטופל מרכיב את עדשות המגע שהתאמנו לו בקפדנות ובכל זאת לא רואה מספיק טוב. אופטומטריסט מוסמך יידע לתת מענה למצבים אלו, לאבחן ממה נובעת הבעיה ולפתור אותה. לעיתים, דווקא על מנת לראות טוב וברור נתוני המרשם שלנו בעדשות מגע יהיו שונים מעט מאשר במשקפיים. לפיכך רצוי לוודא שהאופטומטריסט שמתאים לכם את עדשות המגע הוא אופטומטריסט מוסמך, כאשר ניסיון קודם בהתאמת עדשות עם צילינדר בוודאי יתרום".
האם כל מרשם עם צילינדר דורש עדשות מגע עם צילינדר?
"המרשם הדורש, בדרך כלל, להתחיל שימוש בעדשות מגע עם צילינדר הוא שלושת רבעי צילינדר (0.75) ולכן כיום לא קיימות עדשות מגע עם צילינדר נמוך מכך. בעבר היה מקובל שגם בצילינדרים מעט גבוהים יותר "מוותרים" על הצילינדר ו"מפצים" על כך בתוספת מספר. אם זה המצב אצלכם, וגם אם לתחושתכם אתם רואים טוב בשיטה זאת, בקשו מהאופטומטריסט לנסות ולמדוד עדשות מגע עם צילינדר על מנת לחוש בהבדל. תופתעו לגלות שאתם יכולים לראות הרבה יותר ברור ובנוחות גבוהה למשך שעות רבות יותר".
האם הראיה בעדשות מגע עם צילינדר דומה לזו שבמשקפיים?
"כאשר התאמת עדשות המגע מתבצעת באופן מקצועי ומדויק, הראיה בעזרת עדשות מגע עם צילינדר אמורה להיות טובה וחדה לפחות כמו במשקפיים. לעיתים התהליך דורש מדידה של מספר סוגי עדשות מגע אולם בסופו אתם בהחלט אמורים לראות חד וברור. בכל מקרה בו אתם חשים שהראיה אינה חדה מספיק, או שהחדות אינה יציבה ואתם חווים טשטוש חולף, או שעדשות המגע לא נוחות בעין – חיזרו לאופטומטריסט המוסמך שלכם והסבירו לו את התופעה".

האם ניתן לבחור עצמאית עדשות מגע מן המדף לפי המספר שבמשקפיים?
"ממש לא. עדשות מגע עם צילינדר לא מותאמות רק על פי המספר אלא גם על פי הזווית בה נדרש הצילינדר. בנוסף, בעדשות מגע הצילינדר בדרך כלל מסופק בקפיצות של חצאי מספר, למרות שבמרשמים קפיצות הצילינדר יהיו ברבעי מספר, ויש לדעת לבצע התאמה בין מרשם תיקון הראיה הכללי ובין מרשם עדשות המגע המתאים לכם. כך שאת התאמתן יכול לבצע רק איש מקצוע, כלומר אופטומטריסט מוסמך".
ובשורה התחתונה האם כדאי להשקיע בעדשות מגע עם צילינדר?
"בהחלט. אלה בדרך כלל אכן עדשות מעט יקרות יותר, אבל איכות הראייה שהן מעניקות היא מלאה עובדה התורמת לאיכות חיים גבוהה יותר, כך שאין כל סיבה להתפשר".