מאת: דוד פרץ, בעלי אופטיקה מסגרת אחרת בנתיבות, מרשת מכבי ממבט ראשון.
העין היא אחד האיברים המרשימים ביותר בגוף, ולא רק שלנו. רוב בעלי חיים צוידו במערכות ראיה מעוררות התפעלות, שלא רבות המכונות המתוחכמות שהצליחו לחקות או להתעלות עליהן.
מכירים את המשפט הידוע ש'אנחנו לא רואים דרך העיניים אלא דרך הראש?' או בגרסתו המלומדת 'המוח הוא איבר הראייה הגדול ביותר'? אז הוא נכון.
העיניים הן הכלי, ובלעדיהן אי אפשר לראות, אבל התרגום של מה אנחנו רואים – והוא הרי זה שחשוב – נקלט ומתפענח במוח.
השאלה איך פועלת העין האנושית היא אמנם שאלה גדולה – בעיקר כי מדובר, כאמור, באיבר משוכלל מאד – ובכל זאת, ננסה לענות עליה בפשטות המרבית.
כשאנחנו מתבוננים על אובייקט כלשהו – ולא משנה אם בפרח, בצלחת שלפנינו או בכלבלב חמוד – קרני האור שפוגעות באותו אובייקט חוזרות לעיניים, חודרות דרך האישון ומגיעות לרשתית, שם נמצא מרכז הראיה שמעביר למוח את המידע. זהו – בגדול מאד – המנגנון. עכשיו קצת פירוט על האיברים המאפשרים אותו:
הקרנית תפקידה לשבור ולאסוף את קרני האור הנכנסות לעין ולגרום לעדשה למקדן על הרשתית.
הקשתית היא טבעת שרירים הממוקמת מאחורי הקרנית. תפקידה – בדומה לצמצם של מצלמה – לשלוט בכמות האור שנכנס לעין דרך האישון שהוא הפתח העגול במרכזה. כמות הפיגמנט שנמצאת בקשתית היא זו שקובעת את צבע העיניים שלנו.
האישון מווסת את כמות האור שמגיעה לרשתית, בהתאם לעוצמתן הוא מתרחב ומתכווץ – כלומר כאשר כמות האור גדולה הוא קטן (כדי שיעבור פחות אור) ולהיפך, כאשר האור מועט הוא מתרחב על מנת לקלוט יותר אור.
העדשה נמצאת מאחורי הקשתית והאישון ואחראית על מיקוד הקרניים על מנת שיגיעו לרשתית. העדשה גמישה וצורתה משתנה בהתאם למרחק של האובייקט מאתנו, כך שהיא זאת שאחראית על מיקוד הראיה למרחקים השונים.
הרשתית מכילה כמות עצומה של תאים שקולטים את הקרניים שמגיעים אליהם. הריכוז הגבוה ביותר של תאים אלו נמצא במרכז הראיה, המקולה, והם אחראים לקבלת התמונה החדה ביותר וגם לראיית צבעים. התאים שמחוץ למרכז הראיה אחראים בין היתר על ראיה היקפית, על זיהוי תנועה וראיית לילה. כשהאור נכנס לעין ופוגע ברשתית מופעלת תגובת שרשרת שמעבירה את המידע שנקלט על ידי העין – למוח.
ואם אמרנו שכל המידע החזותי מגיע למוח ומעובד שם, הרי שלשם כך יש בו חלוקה לאזורים שונים האחראיים כל אחד על היבט אחר של פיענוח: תנועה של עצמים, אבחנה בין צבעים, ניתוח הבעות פנים, יכולת לאמוד גדלים ומרחקים וכן הלאה.
ולסיכום: מערכת הראיה האנושית היא עולם מופלא של "טכנולוגיה" מהמתקדמות שיש. כדי שתפעל כראוי צריכים כל הרכיבים בה לפעול במדויק ויחדיו. לצד זה ולמרבה המזל, לרבים מליקויי הראיה הנפוצים מצאה הרפואה פתרון הולם. ובכל זאת, שמרו על העיניים שלכם, יש לכם רק 2 כאלה, לתמיד.
אופטיקה מסגרת אחרת
רח' ירושלים 14, נתיבות
טלפון: 08-9943636
א', ב', ד', ה' 09:00-20:00, ג' 09:00-15:00, ו' 09:00-14:00