במוקדם או במאוחר כולנו, כנראה, נגיע אליו: אל חדר הבדיקה אצל האופטומטריסט. אבל זו לא הסיבה היחידה שבגללה מסקרן אותנו להבין מה קורה שם, עם המשקפיים על האף מול לוחות מתחלפים בירוק ואדום. שאלתם את עצמכם, למשל, מדוע יש גם בדיקת מכשיר אוטומטי וגם בדיקה של אופטומטריסט? ובכלל, מה בדיוק בודק המכשיר וכיצד, והאם מיומנות האופטומטריסט משפיעה על איכות הבדיקה?
אכן, יכולות הטכנולוגיה מפתיעות בכל פעם מחדש, ובתחום הראייה אפילו יותר. המשמעות היא שהיום התוצאות מדויקות יותר ואיכות החיים של כולנו, לפחות מהיבט זה של בריאות העיניים ותקינות הראייה משתפרת כל הזמן.
ובכל זאת, כדי לקבל תשובות מקצועיות ומנומקות פגשנו את מיכל שלומי, אופטומטריסטית מוסמכת ובעלים באופטיקה 'נקסט ויז'ן' ברמת השרון, מרשת מכבי ממבט ראשון.
חנות הבוטיק 'נקסט ויז'ן' רמת השרון, מרשת מכבי ממבט ראשון, מספקת שירות אופטומטרי מקצועי הכולל בדיקות ראייה ע"י אופטומטריסטית מוסמכת בעלת 20 שנות ניסיון. ב'נקסט ויז'ן' עוסקים בהתאמות מורכבות של עדשות מגע ומשקפיים לחולי קרטוקונוס, התאמות מולטיפוקל וכן ניתן למצוא מגוון רחב של משקפי שמש ומשקפי ראייה לילדים ולמבוגרים. מסגרות, עדשות משקפיים ועדשות מגע ממיטב היצרנים, כולל מוצרי האיכות של SKY, מותג הבית של מכבי ממבט ראשון.
אם כן, אחת ולתמיד: מה ההבדל בין בדיקת המחשב/מכשיר הבדיקה לבדיקת האופטומטריסט?
"מדובר בבדיקות המשלימות זו את זו, עם דגש על בדיקת האופטומטריסט. המכשיר האוטומטי מבצע, למעשה, בדיקה אוטומטית ואובייקטיבית: תהליך המדידה בפועל כולל שליחת קרן אור אל תוך העין, כך שתשתקף חזרה מהרשתית. חיישן האור במכונה מזהה את האופן בו האור מוחזר מהרשתית באשר לכיוון ומשך החזרה ומשווה אותו לאופן המיטבי של חזרת האור לצורך ראיה תקינה. המכשיר האוטומטי מבצע שינוי באופן שליחת האור בשנית כך שהנבדק יראה בתחילה תמונה מטושטשת ואחר כך תמונה ברורה. על פי השינויים שהמכשיר האוטומטי מבצע תתקבל קריאה של הערכת המרשם. מכיון שמדובר בהערכה רוב המכשירים האוטומטיים יפיקו מספר קריאות אשר יתבטאו במספר מרשמים שלא יהיו בהכרח זהים".

מיכל ממשיכה ומסבירה כי בדיקת האופטומטריסט היא בדיקה סובייקטיבית, הבוחנת את חדות הראייה באמצעים נוספים ועל פי מדדים נוספים של נוחות וצורכי המטופל: "מסגרת הבדיקה ובה עדשות עם מספרים שונים נותנת תחושה דומה יותר למשקפיים אמיתיים מאשר מכשיר הבדיקה האוטומטי והנבדק יכול לחוש מה מידת הנוחות שלו עם המרשם. כמו כן נלקחת בחשבון התגובה של הנבדק: תנוחת הראש שלו, המרחק לו הוא נזקק לתיקון הראיה. לפי תחושת הנבדק וחדות הראייה מחליטים אם להוסיף מספר או להפחית. המעורבות האנושית קריטית למרשם מדויק ונוח".
כיצד באה לידי ביטוי מיומנות האופטומטריסט בהקשר זה?
"מיומנות האופטומטריסט היא לדעת להתחשב לא רק בחדות הראיה אלא גם בנוחות הראיה ובאיכותה. אופטומטריסט מיומן יבצע לפציינט גם תשאול של היסטוריה רפואית – כללית ועינית – היכולה להשפיע על חדות הראיה או הנוחות שלה. יש לדעת באיזה שלב לסיים את הבדיקה לפי תגובתו של הנבדק ולפי מספר בדיקות נוספות שהמכשיר לא יכול לעשות כגון האיזון בין שתי העיניים, לצורך עבודה דו-עינית וראיית עומק – מה גם שתוצאות הבדיקה הממוחשבת עלולות להיות לא לגמרי מדויקות. בסופו של דבר, יש דברים שבהם אין כמו בדיקה של איש מקצוע מיומן".
איך ניתן לוודא שבחירת האופטומטריסט נכונה?
"כמו תמיד בכל הקשור לענייני בריאות, חשוב בראש ובראשונה לוודא כי מדובר באופטומטריסט מוסמך, כלומר איש מקצוע שמחזיק ברישיון תקף של משרד הבריאות לעסוק בכך. שאלו את מי שבודק אתכם ובקשו לראות את רישיון משרד הבריאות".
כמובן שכאשר מדובר ברשת מקצועית כמו מכבי ממבט ראשון אפשר להיות סמוכים ובטוחים גם במיומנות האופטומטריסטים וגם בהיותם מוסמכים. לסיכום: מיומנות ומקצועיות הן עניין הכרחי כמעט תמיד, לא כל שכן כאשר מדובר בראייה איכותית ובדרך אליה.