שאלה טובה!
כבר דיברנו על כך שבדיקת ראיה מקצועית ומקיפה היא דבר חשוב, אבל מעבר לכך, במקרה של ילדים, הבדיקה באה גם לאבחן קשר אפשרי בין לקויות למידה והפרעות קשב לבין התפקוד של מערכת הראיה.
במהלך הבדיקה לא מעט פעמים האופטומטריסטים אבחנו ילדים עם שלל לקויות למידה ואיתרו בעיית מיקוד, עקב ראיה לקויה, פגיעה בתנועות עיניים או פזילה. קשר זה אינו מפתיע, הואיל וראיה טובה היא חלק חיוני בתהליך הלמידה.
"זו היא אחת הסיבות", מסביר יניר סודאי, אופטומטריסט מוסמך מאופטיקה I-OPTIC, מרשת מכבי ממבט ראשון, "שילדים עד גיל 7 צריכים לעבור בדיקת ראייה מקיפה אצל רופאי עיניים, כי גילאי 0 עד 7 הינם תקופה קריטית לבדיקת עין עצלה או פזילות. חשוב להבין שאנשי מקצוע יודעים לבדוק ראייה בכל גיל. גם בתינוקות – ישנן בעיות ראייה שניתן ומומלץ לטפל בהן בגילאים מוקדמים. ככל שנקדים לאבחן, נקל על הטיפול ונמנע התפתחות של עין עצלה לדוגמא, ואילו בגילאי 9-10 שנים ומאוחר יותר, הטיפול מתארך, מתסכל ולעיתים לא מביא תוצאות. איגוד רופאי העיניים בישראל ממליץ – לבצע בדיקת ראיה אחת לשנה".
אלו ליקויי ראייה נפוצים אצל ילדים ועלולים להשפיע?
"בדיוק כמו מבוגרים, גם ילדים לוקים ברוחק ראיה, קוצר ראייה, אסטיגמציה, פזילה סמויה, עין עצלה או פגיעה במיזוג ותיאום בין שתי העיניים.
כל אחת מהאבחנות עלולה להוביל לכאבי ראש, חוסר מיקוד, עייפות, תחושה חוסר נוחות בעיניים וקשיים בלימודים.
ראייה תקינה כרוכה בחדות ראיה ושליטה בתיאום של שתי העיניים.
חלק מהילדים הסובלים מדיסלקציה חווים בעיות בהתמקדות ותיאום בין העיניים וככל שמתאמצים למקד יותר את ראייתם, כך עיניהם מתעייפות יותר".
יניר ממשיך ומסביר כי "ילדים לא תמיד יידעו להתלונן על מצוקת הראייה שלהם – מכיוון שזה מה שמכירים (לרוב ההורה מזהה את הקושי).
"לצערי מה שיעשו במקום זאת היא הסתגלות למצב הקיים ופשוט ימנעו מפעולות מסויימות כמו קריאה, השתתפות במשימות בכיתה, כי לא יראו את הלוח, וכן הלאה".
לאלו סימנים נוספים כדאי לשים לב?
"הצמדות למסך הטלוויזיה מעוררת שאלות, התקרבות יתר למסכי טאבלט או טלפון נייד או כל מטרה אחרת, הטיית ראש, תלונות חוזרות ונשנות של כאבי ראש, כאבי עיניים, מצמוץ יתר, עיניים אדומות ושפשוף עיניים, הימנעות ממשימות שדורשות קריאה, חולמנות יתר, בהייה, מעקב עם אצבע אחר טקסט, קושי בעמידה בלוחות זמנים בביצוע משימות, פזילה, סגירה של עין אחת בזמן קריאה, עין 'בורחת' הצידה בזמן קריאה, או ביציאה לשמש, התקרבות מוגזמת לספרים ומחברות בעת העבודה איתם – כל אלה מעידים על היתכנות של בעיות שונות הנפוצות בקרב ילדים עם לקויות ראייה, שללא ספק מפריעות להם בתפקוד היומיומי".
לסיכום,
בעיות ראייה, עלולות להוות מכשול משמעותי בלימוד קריאה וכתיבה. התסמינים עלולים להצביע על מספר בעיות, כגון קושי בהתמקדות, מעקב בקריאה וחולשה ביכולת המיקוד.
כאשר הבעיות אינן מטופלות, הן עלולות לגרום לילד לפגר או להחמיץ חומר לימודי בזמנים קריטיים.
יש קשר בין לקויות ראייה ובין תפקוד לימודי ואף חברתי במובנים מסוימים.
לא פעם שומעים על ילדים "שובבים" שמוצאים עניין רב בהפרעות בכיתה מאשר בלמידה – רק כי לא ראו את הלוח או הספר.
החדשות הטובות הן, שניתן לטפל בחלק מהמקרים בהרכבת משקפיים.
שריינו תאריך ובואו להיבדק!
I OPTIC
שדרות אבא אבן 10 (מגדלי אקרשטיין) הרצליה פיתוח
טלפון: 077-9119209
שעות פתיחה: א'-ה' 9:30-19:30, ו' 9:00-14:00