שאלות נפוצות על עדשות מגע – וכמובן גם התשובות
שמתם לב שלעדשות מגע יש שני מחנות עיקריים? אלה-שלא-יכולים-בלי, לעומת אלה-שלא-מסוגלים-עם? נכון שיש עוד כמה גישות אבל בגדול זה מתחלק לשתי קבוצות עיקריות.
בכל מקרה, לא משנה לאיזו קבוצה אתם משתייכים, הכתבה הבאה פונה לשני הצדדים: גם למשתמשים הכבדים – שאולי ימצאו בה מענה לשאלה שמטרידה אותם, אבל גם למי שניסו והתאכזבו.
למה? כי כמו בכל תחום כמעט, גם בעולם עדשות המגע הטכנולוגיה עפה קדימה והמשמעות היא אחת: עדשות דקות, נושמות ובעיקר נוחות יותר מאי פעם. מה שאומר שגם אם לא הסתדרתם איתן בעבר – מומלץ לנסות שוב.
אז אם אתם מתלבטים אם לנסות עדשות מגע, או לנסות שוב, הנה כל מה שרציתם לדעת ולא היה לכם את מי לשאול.
על השאלות ענה גד עמיר, אופטומטריסט מאופטיקה אופטיגד בפתח תקווה, מרשת מכבי ממבט ראשון, וכולן – עד האחרונה שבהן – נשאלו על ידי מטופלים מתחילים וותיקים כאחד. הנה מתחילים.
באיזה גיל מומלץ להתחיל?
התשובה היא ברגע שהילד הוא אחראי מספיק ומסוגל להרכיב את העדשות בעיניו, ולא פחות מזה גם לטפל בהן בצורה נכונה, לרוב מקובל להתחיל סביב גיל 12. ילדים, כדאי לדעת, הם קהל יעד חשוב ומשמעותי של עדשות מגע שכן לרבים מהם מפריעים המשקפיים מכל מיני סיבות.
ועוד משהו ששווה לזכור: לרוב, לילדים יתאימו יותר עדשות מגע יומיות מטעמי שמירה על היגיינה וסטריליות, נוחות מירבית, ללא צורך בתמיסות והפחתה של סיבוכים הנובעים מהרכבת עדשות מגע.
ניסיתי עדשות מגע ורק חיכיתי להוציא אותן מהעיניים. מהם החידושים בתחום? האם שווה לנסות שוב?
בהחלט שווה לנסות שוב.
כניסת חומרים חדשים ופיתוח טכנולוגיות ייצור מתקדמות הובילו לכך שדווקא בתחום עדשות המגע ישנם אינסוף חידושים והמצאות. כן, הן גם דקות ונוחות יותר – גם להרכבה אך גם לשימוש ממושך. כיום הן גם נותנות מענה למגוון רחב בהרבה של בעיות ראייה:
עדשות מגע יומיות מחומרי גלם מתקדמים – סיליקון הידרוג'ל, שמעניק עבירות חמצן גבוהה ותוספות שמעניקות הרכבה נוחה ביותר במהלך כל שעות היום, מבלי שהעדשה תתייבש או תציק.
טווח מרשמים מורחב שמאפשר ליותר ויותר אנשים ליהנות מעדשות מגע יומיות במקרה של אסטיגמטיזם או צורך בתיקון ראייה מקרוב (עדשות מגע מולטיפוקל).
עדשות מגע מולטיפוקליות – פונות למרכיבים בגילאי 40 פלוס – להרכבה יומית או חודשית.
לפרטים המלאים מומלץ לפנות לאופטומטריסט.
האם מותר לישון עם עדשות מגע?
לא. אלא אם אלה עדשות מיוחדות המיועדות לכך כמובן. הסיבה היא: כשאנחנו ישנים קורים שני תהליכים:
1. העין נוטה להתייבש כיוון שאין עפעוף שעוזר לסיכוך ושמירה על לחות (מה שקורה במהלך היום).
2. העין מקבלת פחות חמצן. במצב זה עדשת המגע שבתוך העין נדבקת לקרנית ומתייבשת, זרימת החמצן לקרנית נחסמת וזהו פתח לשלל בעיות רפואיות כמו זיהומים, כיבים בקרנית וכו'.
האם מותר לעשות ספורט עם עדשות?
ברור. ויש אפילו לא מעט שיאמרו כי זה נוח פי כמה מאשר עם משקפיים שנוטים להחליק על גשר האף או סתם להכביד עליו. עדשות מגע, לעומת זאת, במידה והן מותאמות נכון למבנה העין, לא אמורות להפריע ועל כן נוחות במיוחד לכל פעילות גופנית שהיא.
רגע, גם שחיה?
כאן התשובה היא חד משמעית: לא! אסור שמים מכל סוג יבואו במגע עם עדשות המגע. המשמעות היא שאסור לשחות איתן ללא משקפת שחייה שאוטמת את כניסת המים לעיניים באופן הרמטי. כמו כן, אסור להתקלח עם עדשות מגע. הסיכון העיקרי כאן הוא זיהום חמור על ידי טפיל אקנטואמבה שמצוי בבריכות, מאגרי מים חופשיים, מי ברז, באדמה וכו'. במקרים חמורים הזיהום הזה עלול לגרום לעיוורון.
אומרים שעדשות מגע מפריעות לעיניים "לנשום". האם זה נכון?
זוהי אכן טענה מוכרת, אך היא שייכת לעבר הרחוק. כאמור, היום החומרים מהן עשויות עדשות מגע מאפשרים מעבר של חמצן לעין. כל עוד שומרים על היגיינה, טיפול נכון והתאמה לצורך ולמבנה העין – עדשות מגע לא אמורות להזיק, גם לא בשימוש לאורך זמן רב.
יש עדשות מגע בכל פארם. אם יודעים את המספר – למה לא פשוט לקנות? למה צריך גם בדיקה?
אופטומטריסטים מנוסים נוהגים לומר ש"עדשות לא מוכרים אלא מתאימים". ואכן, כל מערכת יחסים עם עדשות מגע חייבת להתחיל מבדיקה אצל אופטומטריסט מוסמך.
הרי אין לכם מושג מה קימור הקרנית שלכם, מהי איכות הדמעות ומהי ההתאמה הנכונה בהתחשב בצרכים – רק שקלול של כל המאפיינים האלה יחד מגדיר איזו עדשה תתאים לכם.
אמנם כל העדשות נראות דומות, אבל זה בערך כמו להגיד את זה על מסגרת משקפיים במקרה הטוב, או על נעליים במקרה הרע.
ואחרי ההתאמה – כל כמה זמן כדאי לבוא לביקורת?
רצוי להגיע לביקורת ולבדיקת עיניים אחת לשנה: לבדוק אם יש שינוי כלשהו במרשם, לבחון אם ההתאמה של עדשות המגע נכונה, אם השימוש בהן מדויק ובכלל, לראות מה שלום העיניים. ועשו לעצמכם טובה, גם אם הכל נראה לכם בסדר – אל תדלגו על זה. זה חשוב.
ולסיום: האם העדשה יכולה להתגלגל פנימה לתוך העין?
זו ללא ספק השאלה הכי מוזרה ששמענו – רק ששמענו אותה כל כך הרבה שהחלטנו להוסיף אותה כאן. אז אחת ולתמיד: לא. אין כל סכנה כזו שכן המבנה האנטומי של העין לא מאפשר זאת.
לסיכום: עדשות מגע יכולות להיות פתרון מצוין לסובלים מבעיות ראייה, במיוחד היום, עם התקדמות הטכנולוגיה וכניסת חומרים חדשים לתחום. הן נוחות יותר, דקות יותר ומותאמות למבנה העין והקרנית טוב יותר.
חשוב רק להקפיד על בדיקת ראיה אחת לשנה, לטפל בהן כראוי ולהקפיד על היגיינה.
אופטיקה אופטיגד
כתובת: דרך מנחם בגין 21, הדר גנים, פתח תקוה | טלפון: 03-9339334
א', ב', ד', ה' 09:30-13:00, 16:00-20:00, ג' 09:30-13:00, ו' 09:00-13:00