'קשר עין', רשת האופטיקה מבית "מכבי ממבט ראשון", התחדשה לאחרונה עם סניף נוסף – הפעם בקניון הבאר שבראשון לציון – ולכבודו פגשנו את מנהלת הרשת, האופטומטריסטית המוסמכת מיכל ברקו, ושמענו ממנה נקודת מבט מעניינת על המקצוע.
החנות הראשונה של 'קשר עין' נפתחה בשנת 2001 באשדוד ועם השנים הפכה לרשת עם פתיחתם של 3 סניפים נוספים: סניף ייעודי למגזר החרדי באשדוד, סניף בגדרה, וכעת כאמור, סניף חדש בראשון לציון. כשהיא מתבקשת לספר על 'קשר עין' בשני משפטים ברקו לא מהססת לרגע: "אנחנו מביאים את מיטב הטכנולוגיה האופטומטרית לציבור: החל באנשי המקצוע המובילים בתחום, דרך הציוד החדיש והמשוכלל ביותר וכלה בשירות יוצא מהכלל. כל זאת, כמובן, בא לידי ביטוי גם במוצרים הטובים ביותר: משקפי ראיה, שמש, עדשות מגע ואביזרי עזר".

זה לא פשוט להיות רשת אופטיקה מצליחה לאורך שנים רבות כל כך. מה הסוד?
"לשמור לאורך כל הדרך על איכות ללא פשרות. במיוחד היום – כשקל כל כך להביא מוצרים לא איכותיים – אסור להתפשר. בוודאי לא בתחום הזה. גם אצלנו אפשר למצוא טווח מחירים רחב – אבל לעולם לא על חשבון האיכות. בסופו של דבר אנשים יודעים להבחין באיכות ולהעריך אותה".
אלו שירותים בתחום מספקת הרשת?
אנו עוסקים במגוון רחב של שירותים בתחומי האופטומטריה. החל מבדיקות ראייה מקיפות, התאמת עדשות מגע מכל הסוגים – כולל מקרים מורכבים כגון התאמת עדשות מגע למגוון של מחלות עיניים וקרניות מעוותות, בדיקות ראייה לרישיונות נהיגה ועד לפתרונות עבור כבדי ראייה"

איך את רואה היום – בעידן הממוחשב – את תפקיד האופטומטריסט המוסמך?
"אם יש משהו שאין לי ספק שמחשב לא יכול להחליף הרי שזוהי התאמת פתרון הראייה המדויק והנוח ביותר למטופל. מעבר לטעויות שמחשב בדיקה עלול לעשות (וכבר נתקלתי במצבים בהם המחשב אומר מינוס 5 ובסופו של דבר מדובר במינוס 2), איכות הבדיקה ומציאת הפתרון המדויק לצורכי המטופל הן לב העניין. יש לא מעט מקרים בהם הטיפול הנדרש הוא לאו דווקא משקפיים אלא פתרון אחר, כמו תרגילי עיניים, למשל.
"מחשב לא יכול להחליף אופטומטריסט מוסמך כי מחשב לא לוקח בחשבון פרמטרים סובייקטיביים שאיש מקצוע מיומן לוקח בחשבון כמו התאמת פתרון הראייה לאורח החיים של המטופל, סביבת העבודה שלו, נתונים פיסיולוגיים כגון גובה המטופל, הזווית בה הוא נוהג להחזיק את הראש ועוד. הרי צרכים של אדם שעובד כנהג ומביט רוב הזמן לרחוק שונים מאלה של מנהל חשבונות שרוב היום מביט לטווח הקרוב וקורא פרטים קטנים מאד. אופטומטריסט מוסמך ומיומן ייקח את כל הנתונים הללו, ישקלל אותם ורק אז יחליט באשר למרשם ולסוג העדשה אותם יתאים למטופל".
עוד מציינת ברקו כי אחת הבעיות הנפוצות היום היא שכפול משקפיים לא מקצועי: "אנשים משכפלים משקפיים בדוכנים במקום בחנויות מקצועיות ולא מבינים מדוע הם חשים פתאום בתופעות אי נוחות שלא היו קיימות בעבר: החל מראייה לא לגמרי ברורה ועד כאבי ראש או אי נוחות במעבר בין קריאה וראיית מרחק. אח"כ, כשמגיעים עם המשקפיים אלינו אנחנו מוצאים כל כך הרבה טעויות – כגון זוויות צילינדר לא מדויקות, אי התאמה במיקום המוקד האופטי ועד להעתקת המרשם בצורה לא נכונה עקב חוסר ידע במונחי בסיס באופטומטריה לא כל התופעות מורגשות מיד, אבל רובן מזיקות לעיניים גם אם לא בטווח המיידי אז בטווח הארוך ".

אם כן, מה חשוב בעינייך בבחירת אופטומטריסט?
"קודם כל חשוב שיהיה אופטומטריסט מוסמך , עם רישיון של משרד הבריאות. זה נשמע מובן מאליו, אבל לצערי זה לא כך והמטופל שמגיע לבדיקה צריך לא להתבייש ולבקש לראות את רישיון משרד הבריאות של הבודק. זאת האסמכתא שמבטיחה כי הבודק עבר הכשרה מקיפה של ארבע שנים בהן למד לא רק לבצע טכנית את בדיקת הראיה אלא גם לאבחן ולנתח את תוצאות הבדיקה. בנוסף, בדיקת עיניים ראויה צריכה לכלול שיחה עם המטופל לגבי בריאותו הכללית, מחלות מהן הוא סובל או שקיימות במשפחתו וכן שאלות לגבי אורח חייו, עבודתו ותחביביו. הכרות מעמיקה עם המטופל מאפשרת התייחסות לבדיקה האופטומטרית ככלי לשיפור איכות החיים בכלל ולא רק כפתרון לבעיית ראיה. לבסוף, כמו בכל תחום, שווה לקבל המלצות. הרבה אנשים מרוצים לרוב לא טועים, בדיוק כמו אלפי המטופלים החוזרים שלנו".