אומרים שלעדשות מגע – ממש כמו באותו סיפור על נסיכה – או שמתרגלים או שלא, או שאי אפשר בלי או שבלתי נסבל עם. יש אנשים שמוכנים להכניס אותן לעיניים בכל בוקר למשך חיים שלמים ויש לעומתם כאלה שרק מחכים לחזור הביתה כדי להסירן, או שמלכתחילה לא מעוניינים במה שיש להן להציע ויש לא מעט. איכות חיים, נוחות, לצד פן אסתטי שאי אפשר לזלזל בו. כך או כך, ביקשנו מאופטומטריסטים המומחים לעדשות מגע מרשת "מכבי ממבט ראשון" לספר לנו את 20 דברים שחייבים לדעת על השתיים האלה, הזעירות אך משמעותיות.
1. בדיקת ראייה ובעיקר התאמה של עדשות מגע יכולה לארוך קצת יותר מאשר בדיקה והתאמה למשקפי ראייה. הבדיקה דורשת לא רק התאמה למרשם הנכון, אלא גם לסוג העדשות הנכון.
2. חשוב להבין: עדשות מגע הן כמעט בבחינת "מכשיר רפואי" וככזה, אם משתמשים בהן בצורה לא נכונה הן עלולות להוביל לסיבוכים קשים. קחו את הזמן, וודאו שאתם יודעים בדיוק מה לעשות ואיך.
3. לפעמים זה לוקח קצת זמן עד שלומדים איך להרכיב ולהוציא עדשות מגע מהעיניים. זה טבעי וזה בסדר – בסוף מצליחים.

4. יש שלל גורמים שיכולים לקבוע אילו עדשות מתאימות לכם – כולל מבנה העין, תכונותיה וכמובן אורח החיים וההעדפות האישיות שלכם. מצד שני יש גם המון סוגים של עדשות מגע כך שאין סיבה שלא תמצאו את אלו שנכונות לכם מכל הבחינות.
5. עדשות מגע רכות הן העדשות הנפוצות ביותר וגם בתוכן יש מספר לא מבוטל של סוגים. ישנן חד פעמיות יומיות שנזרקות אחרי שימוש אחד ויש חד פעמיות שמחזיקות מעמד גם שבועיים או חודש, בשילוב של תמיסת השריה ייחודית שאחראית לחיטוי וניקוי שלהן בין השימושים.
6. עדשת מגע קשות, כשמן כן הן, קשות יותר וגם קטנות יותר. זמן ההסתגלות אליהן ארוך ומורכב יותר בדרך כלל בהשוואה לעדשות רכות, אבל טוענים כי המאמץ משתלם שכן לאורך זמן הן נוחות ועמידות יותר.
7. עדשות מגע מיוחדות מיועדות לאנשים עם צרכים ייחודיים בעיניים, כמו יובש מוגבר או לחילופין צורת קרנית לא שגרתית. קוראים להן עדשות מגע סקלרליות או מיני-סקלרליות, הן אינן נוגעות בקרנית ומתאימות לסובלים מקרטוקונוס (מחלת עיניים בה הקרנית מקבלת צורה של קונוס).
8. כאשר חשים גירוי, קושי בראייה, כאבי ראש, צריבה, עקצוץ או כל אי נוחות – מוציאים את העדשה. ככה פשוט.
9. אם זה חוזר על עצמו ולא משתפר – גשו לבדיקת מעקב מחודשת. אין כל סיבה לסבול. להיפך, זה אפילו מסוכן.
10. לא, בהחלט לא ישנים עם עדשות מגע. כשאנחנו ישנים והעפעפיים סגורים, אין סיכוך, יש פחות דמעות והעין מקבלת פחות חמצן. נכון שהעין האנושית מיועדת ויכולה להתמודד עם זה במהלך השינה – אבל לא כשיש בתוכה עדשה שעלולה להעמיס על הקרנית.

11. אל תנסו להשתמש בעדשות חד פעמיות (ליום, שבוע, חודש או 3 חודשים) יותר מהזמן המיועד להן. זה הרי כל הרעיון – לשמור על היגיינה מרבית ולמנוע תגובה אלרגית או זיהום
12. אחת ולתמיד: לא, אין שום סיכוי שעדשות מגע יתגלגלו אחורה לתוך הראש. אם עדשה "הלכה לאיבוד" היא כנראה נפלה או נמצאת בתוך העפעף.
13. הגיל שאפשר להתחיל, או לפחות לנסות עדשות מגע הוא 12-13, רק חשוב לוודא שהילד/ה אחראיים מספיק ומסוגלים להרכיב ולהוציא את העדשות בעצמם, ולא פחות מזה גם לטפל בהן במידת הצורך.
14. ילדים, כדאי לדעת, הם קהל יעד חשוב ומשמעותי של עדשות מגע שכן לרבים מהם מפריעים המשקפיים מכל מיני היבטים. מה גם שכיום ניתן להתאים עדשות מגע גם לבעלי צילינדר ו/או מחלות עיניים כמו קרטוקונוס, כאמור.
15. עוד משהו ששווה לזכור: לרוב הילדים, יתאימו יותר עדשות מגע יומיות מטעמי היגיינה, ההתעסקות הכללית והאפשרות לאבד אותן, או פשוט לא להיות מחויבים לטפל בהן.
16. עדשות מגע הן תחום שלא מפסיק להתפתח ולהתחדש. במילים אחרות: גם אם ניסיתם בעבר והניסיון לא הוכתר כהצלחה – שווה לנסות שוב.
17. עושים הרבה ספורט? יש לא מעט שיעידו כי עדשות מגע בזמן פעילות גופנית נוחות פי כמה לעומת משקפיים שנוטים להחליק על גשר האף או סתם להכביד עליו. עדשות מגע – במידה והן מותאמות נכון לקימורי העין – לא אמורות לזוז ועל כן נוחות במיוחד לכל פעילות גופנית שהיא.
18. מתאפרות? הרכיבו את עדשות המגע שלכן לפני האיפור, והסירו אותן לפני הסרת האיפור. בנוסף, תשתדלו לא להניח עיפרון עיניים בקו המים הפנימי של העפעף, זהו אמנם מראה מחמיא, אבל העיפרון עלול לעבור גם לעדשה עצמה ולהכתים אותה, וליצור טשטוש בראייה וחוסר נוחות כללית כתוצאה מכך.
19. הדעה הרווחת שעדשות מגע מפריעות לעיניים "לנשום" אינה נכונה. החומרים מהן עשויות עדשות מגע מאפשרים מעבר של חמצן לעין עד כדי שימוש יומיומי למשך שנים ארוכות. זאת, כל עוד שומרים על היגיינה, טיפול נכון והתאמה לצורך ולמבנה העין – עדשות מגע לא אמורות להזיק, גם לא בשימוש לאורך זמן רב.
20. אופטומטריסטים מנוסים נוהגים להגיד ש"עדשות מגע לא מוכרים אלא מתאימים". ואכן, כל מערכת יחסים עם עדשות מגע חייבת להתחיל מבדיקת התאמה אצל אופטומטריסט מוסמך.
בשורה התחתונה: עדשות מגע מהוות פתרון מצוין לסובלים מבעיות ראייה, במיוחד היום, עם התקדמות הטכנולוגיה וכניסת חומרי גלם חדשים לתחום. הן נוחות יותר, דקות יותר ומותאמות למבנה העין והקרנית טוב יותר.
חשוב רק להקפיד על בדיקת ראייה אחת לשנה, לטפל בהן כראוי ולהקפיד על היגיינה.