גם אם אתם מרגישים צעירים נצחיים, אי אפשר להתווכח עם השינויים שעוברים על הגוף ועל העיניים שלנו מגיל 40. ברוב ענייני העיניים ניתן לטפל או לפחות להקל, וזה אפילו לא מאד מסובך. אז מה עובר על העיניים שלנו אחרי גיל 40? האופטומטריסטים של רשת מכבי ממבט ראשון עם התשובות.
1. מדוע מרגישים יותר יובש בעיניים?
ככל שמתקרבים לגיל 40, תופעות כמו עיניים יבשות הופכות נפוצות יותר ויותר, בייחוד עבור נשים אשר עוברות שינויים פיזיולוגיים והורמונליים. כשמוסיפים לכך את העובדה שרובנו יושבים מול מחשב שעות ארוכות וממצמצים הרבה פחות – יובש בעיניים הוא בעיה שכיחה ביותר.
אז מה עושים? נעזרים בתכשירים המיועדים לסיכוך כמו דמעות מלאכותיות, משתדלים להימנע משעות מחשב מרובות כמו גם משעות מזגן, ומקפידים גם על תזונה נכונה: שותים הרבה מים, מגדילים צריכת האומגה 3, מפסיקים לעשן וצורכים פחות אלכוהול.
2. מדוע יש ירידה עקבית באיכות הראיה?
ככל שאנו מתבגרים, ואחרי שעוברים את גיל 40 בפרט, העדשה בתוך העין הופכת להיות פחות גמישה כך שקשה לנו לראות בבירור דברים קרובים. מדובר בתהליך ארוך של שינוי, לכן לא שמים לב אליו עד שהוא מגיע שלב מתקדם. למה זה קורה?
יש לכך סיבה אבולוציונית – החומר שממנה עשויה עדשה זו מתחיל להשתנות וכך גם איכות הראייה משתנה. מתחילים לראות את העולם קצת יותר צהבהב ומטושטש. ניתן לדמות את זה לראייה דרך עדשה מלוכלכת.
3. מדוע איכות הראיה משתנה?
השינויים באיכות הראיה שקשורים לגיל. לא כולם ירגישו זאת באותה העוצמה, אבל ישנם מספר שינויים בראיה שלנו הקשורים לגיל ולשינויים שהגוף ועיניים עוברות במהלך השנים.
אחד מהם הוא צורך בתאורה מוגברת על מנת לראות ברור, גם למרחק וגם לקרוב. בנוסף, סנוורים באור יום, במיוחד מהאור המוחזר מהכביש או מהמדרכה או מהשמשות של המכוניות או מהתאורה בלילה, במיוחד בנהיגה. סנוורים אלו קשורים לשינויים הפיזיולוגיים בעדשה התוך עינית שדיברנו עליהם בסעיף הקודם. ירידה באיכות וכמות הדמעות משפיעה גם היא, וגורמת ליובש וגירוי ובנוסף גם לטשטוש וסנוורים. שינוי וקושי בראיית לילה אף עלול להצביע על מחלות כמו קטרקט או מחסור חמור בוויטמין A.

4. מהי פרסביופיה?
פרסביופיה הינה זוקן ראייה. זהו תהליך המתחיל סביב גיל 40 ובו מתחיל קושי בראיה לקרוב כתוצאה מהיחלשות בגמישות העדשה התוך עינית. אצל רובנו מצריך זוקן הראיה שימוש במשקפי קריאה. כאשר לאדם יש גם משקפיים ל'רחוק' הוא יזדקק למשקפיים במרשם שונה לכל טווח, או לשימוש במשקפי מולטיפוקל. עם הגיל, הולכות השפעות הפרסביופיה ומתעצמות. אם בתחילה ניתן להרחיק מעט את החומר הכתוב מהעין על
מנת לקרוא בבירור, מגיע השלב שבו כבר לא ניתן להתנהל בראיה מקרוב ללא משקפיים.
5. מה זה גלאוקומה?
זוהי קבוצה של מחלות הפוגעות בעצב הראייה ולרוב קשורות בעליית לחץ תוך עיני. הסכנה בגלאוקומה היא שבמקרים רבים המחלה עוברת ללא סימפטומים עד השלבים החמורים ביותר. על כן, החל מגיל 40 רצוי לעבור בדיקת עיניים מקיפה מדי שנה הכוללת בדיקה של הלחץ התוך עיני, עצב הראייה והרחבת אישונים.
6. מה זה קטרקט?
עדשת העין מורכבת בעיקר ממים וחלבון. ככל שאנו מתבגרים, תוכן העדשה משתנה ומופיעה עכירות – זוהי אחת הבעיות הנפוצות אצל מבוגרים. קטרקט (עכירות על עדשת העין) עלול גורם בדרך כלל לסנוור, טשטוש ראייה, ירידה באיכות ראיית הלילה, ראייה כפולה בעין אחת, שינוי בראיית צבעים וכן אשליה של הילה בעת הסתכלות על מקור אור.
7. איך מתבצע ניתוח קטרקט?
הניתוח מבוצע לרוב ללא תפרים. מחדירים מחט ושואבים את תוכן העדשה (משאירים רק את המעטפת) ולאחר מכן בעזרת המחט מחדירים למעטפת את העדשה החדשה שנפתחת בתוך העין. במהלך ניתוח קטרקט נעשה חתך קטן בן מילימטרים בודדים, ודרכו נשאבת החוצה העדשה הטבעית העכורה ובמקומה מוכנסת עדשה מלאכותית. שאגב, הודות להתפתחות הטכנולוגיה יכולה להיות גם עדשת מרשם.
8. האם עישון אכן פוגע בעיניים?
בהחלט. הכימיקלים שבסיגריה חודרים לעיניים ומזיקים להן עד מאד. הסיבה לכך היא שעשן הסיגריות גורם ליובש וככל שמצטברות שנים של עישון – כך גדל הסיכון להתפתחות מחלת ניוון רשתית (AMD), קטרקט וכו'.
9. מה הקשר בין אורח חיים בריא לעיניים בריאות?
אורח חיים בריא משפיע לטובה על כל מערכות גופנו, ובכלל זה על העיניים. תזונה מאוזנת ועשירה בפירות, ירקות ושאר נוגדי חמצון למיניהם מעניקים לעיניים את מה שהן צריכות ; פעילות גופנית מסייעת לזרימת דם תקינה ובדיקה פעם בשנה מגדילה מאד את הסיכוי לשמור על עיניים בריאות גם בגיל מבוגר.
10. מדוע אני רואה כתמים צפים והבזקי אור?
כולנו רואים אותם לפעמים, את אותם כתמים צפים שנראים כמו זבובונים זעירים בעין. רואים אותם כשמסתכלים על שמיים בהירים או על קיר לבן למשל. למעשה, אלו הם תאים וסיבים אשר צפים בתוך זגוגית העין (בחלק הנוזלי שלה) ואינם מזיקים. יחד עם זאת, ככל שעולים בגיל, הם עלולים להתרבות ואז להוות סימן מוקדם להיפרדות רשתית. לכן, אם אותם הכתמים מלווים גם בהבזקי אור – יש ללכת מיד למיון.

11. מהי תסמונת CVS ?
Computer Vision Syndrome – תופעה בה עבודה ממושכת מול מחשב משפיעה על הראיה. אנשים היושבים שעות רבות מול מחשב מדווחים על קשיים שונים החל מטשטוש ראיה במעבר בין מוקדים שונים, גירוי וצריבה של העיניים ועד לכפילות ראיה ואף רגישות לאור.
כיום אנו מודעים לתסמינים ויודעים כיצד להקל עליהם ללא הגבלת השימוש במסכים, כמו למשל על ידי עדשות משקפיים מיוחדות בעלות ציפוי מסנן קרינת אור כחול, הגברת משך המבט למרחק או שינוי בזווית ובגובה מסך המחשב. במידה ואתם חשים בקושי בראיה לאחר עבודה ממושכת מול מחשב – כדאי להתייעץ עם אופטומטריסט מוסמך.
12. מה הקשר בין סוכר גבוה בדם ויתר לחץ דם לבעיות ראיה?
אכן, סוכר ולחץ דם גבוהים מהווים גורמי סיכון משמעותיים לפגיעה בכלי הדם הזעירים המובילים לרשתית. לעתים קרובות המצב עשוי להחמיר ללא תסמינים מוקדמים. אם הנכם סובלים מלחץ דם גבוה ומסוכר גבוה – דאגו לבקר אצל אופטומטריסט או רופא עיניים מומחה אחת לשנה לפחות.
13. מתי צריך לראות גם לקרוב וגם לרחוק בו זמנית?
למעשה, כמעט כל משימה יומיומית פשוטה מצריכה התמקדות במרחקים שונים מטווח קרוב (בסביבות 40 ס"מ) עד טווח רחוק: לערוך קניות בסופר ולראות בבירור גם את הסביבה וגם את רשימת הקניות, לנהוג ולראות בבירור גם את הכביש וגם את המפה של ווייז, להרים את המבט ממסך המחשב במשרד ולראות מי נכנס בדלת… קצב החיים המהיר מחייב תגובתיות מהירה.
14. האם נכון שמולטיפוקל דורש זמן הסתגלות?
בהחלט. בניגוד למשקפיים חד מוקדיים שלרוב ההסתגלות אליהם די קצרה, יכול להיות שמולטיפוקל ידרוש מכם קצת יותר סבלנות. בגלל המבנה ההדרגתי של המרשם שמשתנה בכל נקודה בעדשה, למוח שלנו לוקח זמן להסתגל לשינוי האופטי. מחקרים שנעשו על ידי יצרניות העדשות המובילות הראו שהזמן הממוצע של ההסתגלות הוא כשבועיים.
15. האם ישנה חשיבות לסוג העדשה במולטיפוקל?
בוודאי. היום קיימים בשוק מבחר גדול של יצרנים, סוגים ודגמים שונים של עדשות, בשיטות ליטוש שונות ומחומרי גלם מגוונים, עניין שעשוי להיות מבלבל עד מאוד. ההמלצה שלנו היא לסמוך על המלצת האופטומטריסט הקבוע שלכם ולבחור את הדגם החדיש ביותר שהוא מציע, מה שמבטיח עדשות מולטיפוקל חדשניות שיסייעו להפחית למינימום את תופעות ההסתגלות ולאפשר ראיה נוחה ביותר.
16. מדוע יש הבדלים גדולים במחירי משקפי מולטיפוקל?
כמו בכל דבר – גם למחירי מולטיפוקל יש טווח רחב המתחיל ב- 1,000 שקלים ויכול להגיע גם עד 8,000 שקלים, כאשר ההבדלים הם ביחס ישיר לנוחות הראיה ולמהירות ההסתגלות לעדשה: בעדשה בה יש מספר רב של מוקדים נוצרים אזורים של עיוותים אופטיים והצרה מסוימת בשדה הראייה. ככל שהטכנולוגיה בה מיוצרת העדשה מתקדמת יותר, יהיו פחות עיוותים אופטיים והעדשה תאפשר שדה ראיה רחב יותר. כמו כן, המחיר מושפע גם מתוספות שונות לעדשה הסטנדרטית: בקטגוריה זאת ניתן למנות עדשות מחליפות צבע, מסננות אור כחול או פולרואיד ועוד.

17. איך אדע אם מתאים לי מולטיפוקל?
כדי לענות על שאלת ההתאמה של עדשות מולטיפוקל יש לבצע בדיקת ראיה מקצועית אצל אופטומטריסט מוסמך. חשוב שהבדיקה תתבצע תוך בירור מעמיק של השימושיות והצרכים העיקריים שלכם במהלך היומיום, העיסוק העיקרי, הרגלי קריאה ועוד.
18. האם ניתן להסיר קטרקט גם בשלבים ראשוניים שלו?
בהחלט. אמנם בעבר נהוג היה לנתח קטרקט רק כאשר הגיע ל"בשלות" כדי שניתן יהיה להסיר בביטחון את העכירות ואולם כיום הטכנולוגיה התקדמה דיה וניתן להסיר להחליף את העדשה כבר בשלבים הראשונים ולאפשר איכות ראייה כבעבר.
19. האם שימוש במסכים לפני השינה פוגע באיכות השינה?
אכן כן! בעשור האחרון עלה השימוש הרב שאנו עושים במסכים שונים (סמארטפונים, טלוויזיה וכו'). בשנים האחרונות נעשו מחקרים רבים בנושא, למשל על הקרינה הנפלטת מהמסכים ובפרט "אור כחול" (קרינה בלתי נראית באורך גל כחול קצר). מחקרים אלה מצאו קשר ישיר בין שימוש במסכים לפני השינה לבין פגיעה באיכות השינה. הפתרון הוא לצמצם כמה שיותר את השימוש במסכים לפני שהולכים לישון ובנוסף ניתן לבחור בעדשות משקפיים בעלות ציפוי חוסם "אור כחול".
20. האם כל אופטומטריסט יכול להתאים מולטיפוקל?
באופן עקרוני כן, אבל רצוי לקבל המלצות ולגשת למי שמנוסה יותר בתחום. עוד חשוב לוודא כי יש לכם אחריות להסתגלות שנעה בין חודש לשלושה חודשים. זה אומר שאם ניסיתם ולא התחברתם לרעיון, ניתן להזדכות על עדשות אלו ולבחור פתרון אופטי אחר שישביע את רצונכם.