סיימתם את הבדיקה האופטומטרית עם מסקנות ברורות בנוגע למספר ולצילינדר ואחרי התלבטויות רבות בחרתם מסגרת מחמיאה. נהדר.
עכשיו אתם עומדים מול האופטומטריסט/ית ששואלים אתכם איזה ציפוי עדשה תרצו?
אנטי ריפלקס? אולי חוסם אורכי גל כחולים? ולכם אין מושג מה לענות.
זה בסדר, אתם לא לבד.
רבים ממרכיבי המשקפיים הולכים לאיבוד מול המפרט הרחב של ציפויי העדשות ולא ממש יודעים מה ציפוי העדשה הנכון בשבילם.
החלטנו, לעשות סדר בנושא אחת ולתמיד, וכדי לקבל תשובות מקצועיות ומנומקות יצאנו לפגוש את שרית קופרשמיט, אופטומטריסטית 'מכבי ממבט ראשון' בסניף קיבוץ דפנה'.
כבר בתחילת הפגישה קיבלנו הסבר מעולה וממוקד על ארבעת הסוגים העיקריים של הציפויים הקיימים היום:
- ציפוי נגד שריטות (נ"ש) – ציפוי סילקוני על גבי העדשה שמפחית שריטות ומכות קטנות.
ציפוי זה מצוין לכולם, אבל במיוחד לילדים קטנים.
- ציפוי אנטי רפלקס – בקצרה, זהו ציפוי שמונע סנוורים ממסכים מרצדים ומתאורת לילה. וטיפה יותר מפורט: מדובר בציפוי שמורכב משש שכבות ויותר, תפקיד הציפוי הוא למנוע את פיזור האור כתוצאה משבירתו על גבי העדשה. כשהאור ממוקד יותר ופחות מתפזר בעין, העין פחות מתעייפת. אנשים שמאמצים את העיניים במשך שעות, לדוגמא מי שנוהג בלילה או עובד מול מסך מרצד ירגיש הקלה גדולה בזכות ציפוי האנטי רפלקס.
- ציפוי הידרופובי – ציפוי דוחה שומן. שכבת ציפוי המגיעה כתוספת על גבי ציפוי האנטי ריפלקס ומונעת הצטברות לחות ואדים על גבי משטח העדשה. מכיוון שציפוי זה אינו שומני והוא מפחית הצטברות אבק ולכלוך כגון טביעות אצבעות על העדשה, קל יותר לתחזק את העדשות נקיות.
- ציפוי חוסם קרינת אור כחול – ציפוי זה חוסם את הקרינה הנפלטת ממקורות אור מלאכותיים כגון מסכי סמארטפונים, טאבלטים ומחשבים. חשיפה לקרינה זו לאורך זמן, מקושרת עם פגיעה ברשתית העין ופגיעה במנגנון השינה הטבעי.
ברשת מכבי ממבט ראשון תמצאו שתי סדרות של עדשות אשר מסננות את הקרינה הכחולה המזיקה: SKY-PROTECT ו-SKY-DEFENDER . מדובר בפיתוח חדשני שמטרתו לחסום את אורכי הגל הכחולים הנפלטים ממסכים, מעייפים את העין ומזיקים לה. עדשות אלו מומלצות לכל מי שעובד מול מסכים שעות מרובות – או אם לדייק, למי שנמצא מול מסך 3 שעות ומעלה.

מדובר בתחום שלא מפסיק ללכת קדימה…
קופרשמיט: "בהחלט. פיתוח ציפויים שישפרו את תפקודי הראיה הוא משהו שלא מפסיקים לעבוד עליו. מצד אחד הטכנולוגיה מתקדמת ומצד שני הצרכים שלנו כבני אדם משתנים. עדשות חוסמות אור כחול, למשל, הפכו נפוצות מאוד בשנה האחרונה בשל הנוכחות הגדולה של מסכים בחיי היום-יום: מחשבים, טאבלטים, סמארטפונים ועוד.
גם ציפוי האנטי רפלקס מתפתח כל הזמן: מספר השכבות המרכיבות את הציפוי עולה ואתו איכות הציפוי, כך שהעדשה עמידה יותר ומתכלה פחות.
"אחד הדברים שמסמלים את ההתקדמות בתחום, היא העובדה שניתנת אחריות של בין שנה אחת לחמש שנים על הציפויים, תלוי בסוג העדשה ובחברה המייצרת".
מה באמת קובע את איכות הציפוי?
איכות הציפוי נקבעת בזכות מספר השכבות, רמת הטכנולוגיה ואיכות החברה המייצרת.
ככל שהאיכות טובה יותר כך תוקף האחריות על קילוף או פגם בציפוי היא לטווח ארוך יותר, וכמובן שהפועל היוצא הוא שהלקוחות נהנים ממוצר איכותי וחסין מפגמים לאורך זמן.

איך ניתן לשמור בצורה הטובה ביותר על הציפוי?
"זה ממש פשוט, צריך להקפיד לשטוף במים וסבון ולנגב עם טישו או בד רך, לפחות פעם ביום.
עדיף גם לא להיכנס עם המשקפיים לים או לבריכה, להימנע מחשיפה לאדים – כשפותחים תנור אפייה או מדיח כלים, למשל, כדאי להסיר את המשקפיים.
ולסיום, אחת השאלות המטרידות היא איך אני יודע שקיבלתי את הציפוי שהזמנתי, הרי הוא בלתי נראה…
"נכון שעדשות עם ציפוי נגד שריטות לא ניתן לזהות, אבל ניתן לבקש לראות את עטיפת העדשות ועליה רשום סוג הציפוי. ציפוי אנטי רפלקס ניתן לזהות אם בוחנים השתקפות של מנורה ע"ג העדשה – אז מתקבל צבע ירקרק או סגול.
ברכישת עדשות עם ציפוי החוסם קרינת אור כחול מסדרת SKY, מקבלים כרטיס אחריות המאשר את קיום הציפוי הנ"ל. אבל כמובן כמו בכל תחום, הכי טוב לקבל שירות מאופטומטריסט מוסמך שסומכים עליו".