השנים האחרונות הביאו איתן הרבה חידושים שמשפרים משמעותית את איכות חייהם של מי שצריכים משקפיים למרחק ולקריאה, ומקצרים משמעותית את זמן ההסתגלות, אולם לאיכות העדשה ולהתאמה לצרכים האישיים יש חלק מכריע בכך
אם גם אתם מוצאים את עצמכם מרחיקים את העיתון בכל פעם שאתם קוראים אותו, כנראה שאתם זקוקים למשקפי קריאה, אלא שמרכיב משקפיים גם לראייה למרחק, לרוב יעדיף לרכוש משקפי מוליטיפוקל זוג משקפיים אחד שמספק פתרון למי שצריך גם משקפי ראייה לרחוק וגם משקפי קריאה.
יחד עם זאת, מי שירכוש משקפי מולטיפוקל אשר לא הותאמו בצורה נכונה, עלול לגלות קושי בהסתגלות למשקפיים, אשר יבוא לידי ביטוי בראש ובראשונה באי נוחות בהרכבת המשקפיים. לכן, יש חשיבות מכרעת לאנשי המקצוע שיתאימו את המשקפיים, ולפנייה לגורמים מקצועיים, כמו האופטיקות שברשת מכבי ממבט ראשון.
רגע לפני שנצלול להבדלים בין משקפי המולטיפוקל, חשוב להבין, למה אי שם בגיל 40, פתאום הטקסט שמופיע בעיתון או בספר מתחיל להיות הרבה פחות ברור. האופטומטריסט אבי לויה, הבעלים של לויה אופטומטריה מרשת מכבי במבט ראשון, מסביר כי כל אדם נולד עם יכולת התכווצות פוקוס לראייה לקרוב. "העדשה פועלת בעין כמו מצלמה, וכאשר המוח נותן לה פקודה, היא מתעבה ומסוגלת לשנות את העוצמה האופטית ואת הפוקוס שרואה האדם. בסביבות גיל 40 עד 46, הגמישות של העדשה יורדת והאדם כבר לא יכול לשנות את צורת העדשה כבעבר. זה השלב בו מתחיל להיווצר מצב של איבוד הפוקוס, ויש צורך ב'עזרה מבחוץ', כלומר, במשקפי קריאה", אומר אבי לויה.

מי זוכר את העדשה עם החלון?
אם נדפדף רגע בדפי ההיסטוריה, ישנם לא מעט אנשים שעדיין זוכרים את עדשת הבי-פוקל, העדשה עם החלון, אשר השתמשו בה עד לפני כ-30 שנים. אף שאנשים בהחלט העדיפו שימוש במשקפי הבי-פוקל על פני שני זוגות משקפיים, הסממן הבולט של החלון, הביא לכך שרבים, בעיקר נשים, לא רצו להיעזר במשקפיים שהיו סוג של סימן להתבגרות.
לפרטים נוספים על מכבי ממבט ראשון>>
"בסביבות גיל 40 עד 46, הגמישות של העדשה יורדת והאדם כבר לא יכול לשנות את צורת העדשה כבעבר. בשלב זה, מתחיל להיווצר מצב של איבוד הפוקוס, ויש צורך ב'עזרה מבחוץ', כלומר, במשקפי קריאה" אבי לויה
השינוי הגדול החל עם המצאת המולטיפוקל על ידי חברת אסילור העולמית. עם השקתן, עדשות המולטיפוקל הפכו לפופולריות, אך הן לא היו חפות מבעיות. מעבר לבעיה האסתטית שכללה מבחר מצומצם של מסגרות שהתאימו לעדשות, היו לא מעט אנשים שהתקשו להסתגל למשקפיים ששילבו שני פוקוסים שונים בעדשה ויצרו עיוותים שהקשו על אנשים מסוימים.
וכך, במפעל קטן בקיבוץ שמיר החליטו על אסטרטגיה שונה: התמקדות בפלח שוק שבזמנו היה קטן יחסית ולא היווה יעד אסטרטגי מספק עבור המפעלים הגדולים. בשמיר חיפשו פתרון לאנשים שמתקשים להסתגל למולטיפוקל הקלאסיות, ופיתחו עדשה חדשה שכללה ליטוש רק בחלק האחורי.
לעדשה הזו כבר היה קל יותר להסתגל, וההצלחה לא איחרה לבוא. החברה צמחה בקצבים מרשימים, ואף הונפקה בנאסד"ק. מי שמחפש הוכחה קיבל אותה כאשר חברת אסילור העולמית רכשה מחצית ממניות חברת שמיר אופטיקה בשנת 2011.
עוברים לטכנולוגיית ליטוש אחורי
"אחד הפתרונות המובילים לאנשים שרוצים לבחור בעדשה הטובה ביותר הוא רכישת עדשות מולטיפוקל SKY של מכבי ממבט ראשון" אבי לויה
חמש שנים לאחר השלמת העסקה, והיום כבר ברור לכולם שעדשת מולטיפוקל איכותית היא כזו שמכינים בטכניקה של ליטוש אחורי. אולם, הצרכן לא באמת יודע באיזו עדשה לבחור, וגם לא תמיד מודע לחשיבות ההתאמה שנובעת מההיצע הרחב של העדשות אשר לא מתאימות לכל אחד.
"אחד הפתרונות המובילים לאנשים שרוצים לבחור בעדשה הטובה ביותר הוא רכישת עדשות מולטיפוקל SKY של מכבי ממבט ראשון", אומר אבי לויה ומוסיף כי "עדשות SKYמיוצרות על ידי היצרנים המובילים בעולם, תוך הצע רחב של סוגי עדשות שמתאימות לאנשים בעלי צרכים שונים, פיקוח על איכות וטיב המוצר ושיווק בתנאים מיוחדים לחברי מכבי".

העדשות מיוצרות בטכנולוגיה מתקדמת של ליטוש אחורי המאפשרת שדה ראייה רחב יחד עם מעבר נוח בין הטווחים השונים ושמירה על עדשות דקות ואסטטיות. העדשות כוללות ציפויים איכותיים (נוגד שריטות, בולמי קרינה אל-סגולית) ואחריות לשנתיים.
"למעשה הטכנולוגיה מעבירה אחריות רבה לאופטומטריסט שחייב לבחור את העדשה המתאימה ביותר ללקוח", אומר אבי לויה. "בכל נקודה על פני העדשה יש צורך במספר אחר לצורך תיקון הראייה ולכן חשוב לכוון את העדשה לעיני הלקוח הספציפי, בהתבסס על בדיקת ראייה ומסגרת המשקפיים הנבחרת".
"גם ליציבות הגופנית יש מקום בבחירת העדשה, ואף לגובהו של אדם מי שגובהו 1.90 מטר יצטרך עדשות מולטיפוקל שונות מאדם שגובהו 1.55 מטר" אבי לויה
לפרטים נוספים על מכבי ממבט ראשון>>
לדברי אבי לויה, "כיום ישנו מגוון רחב של מסגרות המתאימות לעדשות מולטיפוקל, כך שבהחלט לא צריך להתפשר על האסתטיקה, אולם חשוב להקפיד על המוקדים, כלומר מרכז העדשה, כאשר מרכז העין נמצא פנימי יותר ביחס למרכז המסגרת, ולכן יש הקפדה על מוקדים שחשוב שיהיו במדויק מול מרכז העין כשהלקוח מרכיב את המסגרת שהתאמנו לו".
להתאים לאורח החיים
בנוסף, חשוב מאוד לשים דגש גם על אורח החיים של האדם. כך למשל, אם אתם עובדים שעות רבות מול מחשב, סביר להניח שתצטרכו עדשות שונות ממי שעוסק רוב היום בעבודה פיזית או ממורה שעומדת הרבה.

"הניסיון לימד אותנו שיש הבדל גדול בין עדשות מולטיפוקל שמתאימות לבעלי מקצועות שונים", אומר אבי לויה, "כך למשל, טייסים חייבים לראות במדויק שעונים שממוקמים בחלק העליון. לכן, למדנו לעבוד עם עדשות מיוחדות שמתאימות לטייסים כך שהם יוכלו לראות מהחלק העליון את השעונים ומהחלק האמצעי את המסלול. אם מדובר בבעל מקצוע שיושב הרבה, נצטרך להתאים לו עדשות אחרות כמובן".
"גם ליציבות הגופנית יש מקום בבחירת העדשה, ואף לגובהו של אדם", הוא מוסיף. "מי שגובהו 1.90 מטר יצטרך עדשות מולטיפוקל שונות מאדם שגובהו 1.55 מטר, כי הראשון נוטה להסתכל על העולם מלמעלה למטה, והשני, נאלץ להסתכל הרבה יותר מלמטה למעלה".
אבי לויה מציין כי גם לאחר התאמת משקפי מולטיפוקל, יש להקפיד על בדיקה והעברת הוראות ומידע באשר למגבלות ולזמן ההסתגלות למשקפיים עם קבלתם. "חלק בלתי נפרד מתהליך ההתאמה חייב להיות בעמידה, ובנוסף, האופטומטריסט חייב להעביר הדרכה בכל הקשור לביצוע פעולות פשוטות, למשל, ירידה במדרגות, משום שהחלק העליון מיועד לראייה לרחוק ומרכיבי מולטיפוקל חייבים להוריד את הראש כאילו עשו 'כן' עם הראש כשהם יורדים מדרגות, וזאת על מנת שיעברו להסתכל דרך החלק העליון של העדשה שמיועד לרחוק".
במהלך ימי ההסתגלות, לרוב כחמישה ימים, עלולים להרגיש תחושה של תנועה בתוך אונייה או חוסר יציבות במעבר של הראש מנקודה לנקודה, אולם אם המשקפיים הותאמו כראוי, התופעה תחלוף לחלוטין לאחר מספר ימים.
ואם חשבתם שמולטיפוקל מתאים לכל אחד, מסתבר שההפך הוא הנכון. אנשים שמרכיבים משקפיים רק לנהיגה או לטלוויזיה, ולא מרכיבים משקפיים באופן קבוע, לא יכולים להרכיב משקפי מולטיפוקל. "ההסתגלות המוחית למולטיפוקל מגיעה רק אם מרכיבים את המשקפיים לאורך כל היום", אומר אבי לויה ומסכם כי "לא כל בעלי המקצוע מקפידים על כך, מה שמביא להוצאת כספים מיותרים ואי שביעות רצון ממוצר מצוין, אשר פשוט מחייב התאמה מדויקת לכל אחד".