אם הגעתם בשלום לעשור החמישי, המונח 'מולטיפוקל' לא זר לכם ככל הנראה – בין אם ברמת הרעיון ובין אם כבר ממש על האף. ואכן המספרים לא משאירים מקום לספק:
לפי האופטומטריסט איבראהים סעאדה, מאופטיקה ארז בירושלים, מבית מכבי ממבט ראשון, לפחות שבעה מרכיבי מולטיפוקל יוצאים את החנות מדי שבוע. זה בהחלט לא מעט, ולאור העובדה שבכך בעיקר הוא עוסק בעשור האחרון הפנינו אליו את השאלות החשובות בתחום.
ובכן, מה זה מולטיפוקל?
"הפירוש המילולי הוא עדשה רב מוקדית, כלומר עדשה בעלת מספר מוקדים.
הצורך מתחיל – בגיל 40 כשהעדשה התוך עינית מתחילה לאבד בהדרגה מגמישותה, מה שמוביל להפרעה ביכולת להתמקד ולראות בברור פרטים מקרוב.
אם המטופל כבר מרכיב משקפיים כי הוא לא רואה טוב למרחק – המרשם השונה בין הרחוק לקרוב מצריך עדשות משקפיים שיתנו מענה לשני הליקויים. אורך החיים הפעיל שלנו מביא עמו צורך לראייה תקינה בכל הטווחים:
קרוב (קריאה), בינוני, (מול מחשב) ורחוק (נהיגה).
ואז מה עושים?
"עונים על מירב הדרישות עם זוג משקפיים אחד. בחלק של העדשה שנמצא מול האישון ממקמים את המרשם ל'רחוק' ובחלק התחתון של העדשה את המרשם ל'קרוב' – לקריאה. בין שני המוקדים הללו יש הרבה מוקדים נוספים המאפשרים ראיה לטווחי הביניים – וכך העדשה יכולה לתקן את הראייה לכל הטווחים בעת ובעונה אחת ועל פי צורכי המטופל".
כן, זה בהחלט הגיוני: על הכביש, למשל, צריך גם לראות את הדרך – כלומר למרחק, אבל גם את המסך של הוויז – כלומר לראות קרוב. להרכיב ולהוריד את המשקפיים בכל פעם זה בהחלט לא נוח ולא בטיחותי – ועל כן מולטיפוקל הוא אחת ההמצאות החשובות של תחום האופטיקה, המייתרת את הצורך והתלות בכמה זוגות משקפיים במקביל.
למולטיפוקל יצא שם של עדשה יקרה, האם זה באמת כך?
"טווח המחירים רחב מאד ומתחיל מ-1,000 שקלים כאשר הבדלי המחיר הם ביחס ישיר לטכנולוגיה: בעדשה בה יש מספר רב של מוקדים נוצרים אזורים של עיוותם אופטיים והצרה מסוימת בשדה הראייה. ככל שהטכנולוגיה בה מיוצרת העדשה מתקדמת יותר, יהיו פחות עיוותים אופטיים והעדשה תאפשר שדה ראיה רחב יותר. כמו כן תוספות שונות שמוסיפים לעדשה הסטנדרטית ישפיעו כמובן על המחיר. בקטגוריה זאת ניתן למנות עדשות מחליפות צבע, מסננות אור כחול, פולארויד או ציפויים הידרופוביים שדוחים שמנוניות.
ואולם, לאנשים שונים יש צרכים שונים ולא כולם צריכים את העדשות היקרות ביותר. אדם שרוב היום נמצא בחוץ וקורא חצי שעה ביום לא צריך את אותה הטכנולוגיה שצריכים אנשים שיושבים במשרד כל היום מול מחשב".
השמועה שקשה להסתגל למולטיפוקל נכונה?
"לא. אמנם יש תקופת הסתגלות אבל היא אורכת לרוב בין מספר ימים לשבועיים. כל אדם ירגיש אחרת במהלך ההסתגלות לעדשות אולם הרוב המוחלט של המטופלים שלי מדווח על תופעות שוליות שחולפות מעצמן. נתקלתי גם במקרים נדירים בהם תהליך ההסתגלות ארך יותר, אבל גם במקרים כאלו אין מה לדאוג: עדשות מולטיפוקל ברמה גבוהה, כגון עדשות SKY לדוגמא, מגיעות עם אחריות מלאה להסתגלות של חודשיים, כך שלמטופל יש מספיק זמן להתנסות בעדשות ולחוש כיצד הוא מתרגל אליהן ללא לחץ של זמן.
איך אני כלקוח, אדע שהגעתי למקום מקצועי מספיק?
"שלושה דברים עיקריים: מבחר גדול, הבנה מדויקת של צורכי הלקוח וניסיון האופטומטריסט המוסמך. מבחינת המגוון –אצלנו יש לפחות 15 משפחות שונות של עדשות מה שמאפשר ליצור התאמה מדויקת בין נתוני המרשם וצורכי המטופל, לעדשה לה הוא זקוק.
באשר להבנה מדויקת של צרכי הלקוח: לא מספיק לדעת למשל, שהלקוח צריך משקפיים כדי לעבוד מול מחשב. חשוב-לדעת באיזה מרחק ממוקם המחשב מהעיניים ומה הגובה שלו. אני כאופטומטריסט מוסמך חייב לדעת לשאול את כל השאלות הנכונות על מנת לדייק את המוצר הסופי שיאפשר שביעות רצון מלאה של הלקוח. כמו כן הרכבת העדשות במסגרת, חשובה לא פחות גם לצורך הסתגלות קלה וראיה טובה. ישנן מדידות מיוחדות שעל האופטומטריסט לבצע על מנת שמיקום העדשות במסגרת יהיה מדויק ונכון, כל אלו זה עניין של ניסיון".
יש אנשים שלא מתאים להם בכלל מולטיפוקל?
"רק במקרים בהם הראייה ירודה מאד או במקרים של בעיות בשדה הראיה.
עבור רוב המטופלים זו טכנולוגיה מצוינת ואם זה נעשה באופן מקצועי אין סיבה שמישהו לא ייהנה מאיכות החיים הגבוהה שמוצר זה יכול להעניק".