המציאות מוכיחה כי כמעט לכולם יש או יהיו מתישהו משקפיים. על פי נתוני לשכת הבריאות האמריקאית משנת 2015 – 76% מהאמריקאים מעל גיל 18 מרכיבים סוג מסוים של משקפיים, גם אם לא באופן קבוע. החל מגיל 40 טבעי לחוש בירידה באיכות הראיה לטווח הקרוב ולכן החל מגיל זה מקובל שאנשים מרכיבים משקפיים לסירוגין לטווח הקרוב או הבינוני (קריאה ומחשב) או משקפיים המיועדים לתקן את הראיה בכל הטווחים באותה העדשה – מולטיפוקל.
על מנת לעזור לכם להבין את השינויים החלים בעין ואת הפתרונות המוצעים בתחום זה, ביקשנו מניר נהרי, אופטומטריסט מוסמך באופטיקה "אופטיקניר ראש העין" מבית מכבי ממבט ראשון, להבהיר מספר מושגים בתחום:
קוצר ראיה – לקות הראיה הנפוצה ביותר בעולם כיום, בה אדם רואה היטב מקרוב ומטושטש מרחוק. הסיבה העיקרית לכך היא פיזיולוגית – גלגל עין ארוך מדי הגורם לקרני האור הנכנסות לעין שלא להתמקד על הרשתית אלא לפניה. עקב כך תיווצר על רשתית העין תמונה מטושטשת.
רוחק ראיה – לקות ראיה בה אדם רואה היטב לרחוק אולם לא רואה טוב לקרוב (ולא עקב השפעות הגיל). הסיבה העיקרית לכך היא גלגל עין קצר מדי.
פרסביופיה – זוקן ראייה. תהליך המתחיל סביב גיל 40 ובו – כתוצאה מהיחלשות בגמישות העדשה התוך עינית – מתחיל קושי בראיה לקרוב. אצל רובנו מצריך זוקן הראיה שימוש במשקפי קריאה. כאשר לאדם יש גם משקפיים ל'רחוק' הוא יזדקק למשקפיים במרשם שונה לכל טווח, או לשימוש במשקפי מולטיפוקל. עם הגיל, הולכות השפעות הפרסביופיה ומתעצמות. אם בתחילה ניתן להרחיק מעט את החומר הכתוב מהעין על מנת לראות בברור, מגיע השלב שבו כבר לא ניתן להתנהל בראיה מקרוב ללא משקפיים.
אמבליופיה – עין עצלה. מצב חד עיני או דו עיני בו מרכז הראייה במוח אינו מתפתח כראוי עקב חוסר בגירוי תקין מהעיניים בשנות החיים הראשונות. כל מצב בו המוח אינו מקבל תמונה ברורה וחדה מן העיניים יכול לגרום לעין עצלה בין השאר: ליקוי אופטי בעין אחת או בשתיהן, פזילה הגורמת למוח להתעלם מאחת התמונות או חסימה של ציר הראיה על ידי גורם מפריע בתוך העין. על מנת למנוע התפתחות עין עצלה יש לאבחן את הגורם ולטפל בו בגילאי הילדות המוקדמים בהם מערכת הראיה עדיין מתפתחת, כך שהעין החלשה תתחזק ותשפר את קשריה עם המוח – בין אם על ידי משקפיים לתיקון הראיה, סגירת העין החזקה על ידי רטייה על מנת "להכריח" את המוח להשתמש בעין החלשה וכך לחזק אותה, ועד ניתוח לתיקון פזילה או הסרת גורם המפריע למעבר האור בעין (כגון קטרקט מולד למשל).
עדשת מולטיפוקל – עדשה רב מוקדית. זוהי עדשה בה קיימים אינסוף מוקדים שמאפשרים למשתמש תיקון ראיה לכל מרחק. העדשות הרב מוקדיות נותנות מענה – בזוג משקפיים אחד – לכמה טווחים: קרוב (קריאה) ביניים (מחשב) ורחוק (נהיגה, טלוויזיה). עדשות המולטיפוקל קיימות במגוון רחב של סוגים ומבני עדשה שונים, לכל אדם יתאים סוג שונה. למשל: נהג משאית שמתבונן רוב היום לטווחים רחוקים לא זקוק לאותה עדשה כמו מתכנת מחשבים שעובד שעות רבות לטווח קרוב. התאמת המולטיפוקל נעשית על ידי אופטומטריסט מוסמך שיידע להתאים את סוג העדשה גם למרשם המטופל וגם לאורח החיים והצרכים הייחודיים לו.
תעלה מולטיפוקלית (באנגלית – corridor) – השטח בעדשה המולטיפוקלית שמשמש בפועל לראייה ברורה ומעבר אליו קיימים אזורים של עיוותים אופטיים – אזור שצורתו כצורת תעלה (או מסדרון) ומכאן שמו. הסיבה לכך שקיימים עיוותים אופטיים היא ייצור מספר רב של מוקדים בעדשה אחת. בעבר, התעלה המולטיפוקלית היתה צרה יחסית והמעבר בין המוקדים שבתוכה היה בקפיצות חדות שהורגשו על ידי המשתמש. כיום, עם התפתחות הטכנולוגיה, קיימות עדשות מולטיפוקל מתקדמות, כגון מולטיפוקל SKY , שבהן התעלה רחבה והמעבר בין המוקדים השונים הדרגתי וכמעט בלתי מורגש כך שהתחושה היא כמעט כמו של ראיה טבעית.
מדידת גובה – בהתאמת מולטיפוקל יש צורך במיקום מדויק של התעלה המולטיפוקלית ביחס למסגרת של הנבדק ולפי איך שזו מונחת על הפנים. הדבר נקבע על ידי אופטומטריסט מוסמך המבצע מדידה כאשר המטופל מרכיב את המסגרת שבחר. מדידה זו היא חלק חיוני לראיה טובה והסתגלות קלה ונוחה לעדשות המולטיפוקליות.
אינדקס עדשה – מבחינה פיזיקלית זהו מונח שמתייחס לשבירת האור בעדשה. בהקשר של בחירת עדשות משקפיים, אינדקס העדשה מתייחס לעובי העדשה. אינדקס העדשה מסומן במספרים – ככל שהמספר גבוה יותר העדשה תהיה דקה ואסטטית יותר ועל כן ככל שמרשם המשקפיים גבוה יותר יש צורך בעדשה דקה יותר המסומנת במספר אינדקס גבוה.
אור כחול – זוהי קרינה ברמת אנרגיה גבוהה ובאורך גל קצר הנפלטת ממסכים כגון טאבלטים, מחשבים וסמארטפונים. חשיפה ממושכת לקרינה זו הוכחה כפוגעת בהפרשת הורמון השינה (מלטונין) ועל כן פוגעת במנגנון השינה הטבעי של הגוף. כמו כן, מחקרים מצביעים על קשר בין חשיפה ממושכת לקרינה זו ולהתפתחות מחלות עיניים שונות. כיום קיימות עדשות משקפיים עם ציפוי המסנן את האור הכחול ומפחית משמעותית את כמות הקרינה המזיקה החודרת לעין. עדשות אלו זמינות גם למרכיבי מולטיפוקל וגם למרכיבי משקפיים חד מוקדיים. ומיוצרות בכל הדקויות.
תסמונת CSV או COMPUTER VISION SYNDROME – תופעה בה עבודה ממושכת מול מחשב משפיעה על הראיה. אנשים היושבים שעות רבות מול מחשב מדווחים על קשיים שונים החל מטשטוש ראיה במעבר בין מוקדים שונים, גירוי וצריבה של העיניים ועד לכפילות ראיה ואף רגישות לאור. כיום אנו מודעים לתסמינים ויודעים כיצד להקל עליהם ללא הגבלת השימוש במסכים, כמו למשל על ידי עדשות משקפיים מיוחדות, הגברת משך המבט למרחק או שינוי בזווית ובגובה מסך המחשב. במידה ואתם חשים בקושי בראיה לאחר עבודה ממושכת מול מחשב – כדאי להתייעץ עם אופטומטריסט מוסמך.